H Active Sundays ξεκινάει το 2016 με μια πολύ ιδιαίτερη πεζοπορία: ανάμεσα στις πυκνόφυτες από έλατα πλαγιές του Παρνασσού, κρύβεται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης!
Ο Επτάστομος ή Κάρκαρος είναι σπηλαιοβάραθρο το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού. Στο συγκεκριμένο βάραθρο επικρατούν σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας χειμώνα – καλοκαίρι από 0 °C έως -2 °C. Το εσωτερικό του σπηλαίου προσεγγίζεται μόνο με σχοινιά καταρρίχησης και η κατάβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το συγκεκριμένο βάραθρο αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, εξαιτίας του πάγου που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο οποίος διατηρείται όλο τον χρόνο.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν αρκετοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες που έχουν δημιουργηθεί από την πάροδο των χρόνων. Παλαιότερα οι κάτοικοι των παραπλήσιων χωριών, λόγω της έλλειψης ψυγείων, αποθήκευαν στο εσωτερικό του αρκετά τρόφιμα (π.χ. τυριά) με σκοπό την συντήρησή τους. Εντύπωση προκαλούν οι παγοσταλακτίτες, οι οποίοι εμφανίζονται και στο άνοιγμα του στομίου την άνοιξη. Το στόμιο του σπηλαίου λειτουργεί ως χωνί, που συγκεντρώνει το χιόνι που λιώνει. Το νερό ρέει με μορφή σταγόνων, ώσπου συναντά τον εγκλωβισμένο παγωμένο αέρα του σπηλαίου και δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα.
Η ονομασία Επτάστομου προέρχεται από τα 7 στόμια-βάραθρα τα οποία οδηγούν στα ενδότερα του. Συγκεκριμένα αποτελείται από ένα κεντρικό βάραθρο βάθους 117 μέτρων με διάμετρο 20-40μ, το οποίο καταλήγει στην βάση του παγετώνα και από άλλα έξι βάραθρα, κάποια από τα οποία καταλήγουν στο κεντρικό στόμιο και κάποια άλλα στο εσωτερικό του βαράθρου.
Ο παγετώνας βρίσκεται στην βάση του 117μετρου βαράθρου και μέσω χιονισμένης τσουλήθρας μπορεί κανείς να κατέβει (με ραπέλ) ακόμα χαμηλότερα (2ο πατάρι) από οποίο ξεκινά μια σύντομη πορεία σε μια στοά (συνήθως καλυμένη με χιόνι ή και πάγο) και τελικά σε μια λιμνούλα την οποία οριακά αντιλαμβάνεται κανείς λόγω της ηρεμίας και της διαφάνειας του νερού, ενώ παραδίπλα κυλάει νερό σε ένα οριζόντιο στένωμα.
Η κατάβαση στη βάση του Επτάστομου είναι αρκετά δύσκολη και επιχειρείται από έμπειρους σπηλαιολόγους, με ραπέλ, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο-απαραίτητο εξοπλισμό. Όσοι έχουν επισκεφθεί το εσωτερικό του σπηλαιοβάραθρου μιλάνε για την εντυπωσιακή ομορφιά των γλυπτών που δημιουργεί ο πάγος, τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και τη χαρακτηριστική βοή του ανέμου που διαμέσου των "καρκάρων" (στομίων) πνέει μέχρι βαθιά στα έγκατα της γης και δίνει την αίσθηση ότι το σπήλαιοβάραθρο είναι "ζωντανό" κι "αναπνέει".
Η περιπέτειά θα έχει αφετηρία και τερματισμό το Λιβάδι Αράχωβας Παρνασσού. Σε μια παραμυθένια διαδρομή ανάμεσα σε πυκνόφυτα έλατα, θα πεζοπορήσουμε το εύκολο κι ευχάριστο μονοπάτι που οδηγεί στο σπηλαιοβάραθρο του Επτάστομου, θα έχουμε χρόνο να το θαυμάσουμε από ψηλά (δεν θα κάνουμε ραπέλ) κι ακολούθως, μετά το τέλος της πεζοπορίας, θα μεταφερθούμε στην Αράχωβα για φαγητό, βόλτα και καφέ πριν την επιστροφή στην Αθήνα το ίδιο βράδυ.
Η περιπέτεια αυτή συνιστάται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.
Σημείο Συνάντησης: Σταθμός Μετρό Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι
Δεύτερο σημείο συνάντησης: Κηφισιά, απέναντι απο Λαϊνόπουλο πάνω στην Εθνική οδό
(15 λεπτά μετά από την ώρα αναχώρησης από Περιστέρι)
Ώρα Συνάντησης: --> 06.30 (Περιστέρι)
Ώρα Αναχώρησης: --> 07.00 (Περιστέρι)
Ώρα PickUp από Κηφισιά: > 07.15
Ώρα Επιστροφής: -->22:00
Απόσταση Πεζοπορίας: 10 χλμ περίπου
Διάρκεια Πεζοπορίας: 3 - 4 ώρες περίπου
Βαθμός Δυσκολίας: 1 (1+ αν γίνει σε χιόνι)
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +267μ
Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -225μ